Flygsand är en speciell sand som färdas med vinden och bildar sanddyner, och det var på det gamla Kronoflygsandsfältet som Landstormen i början av 1900-talet planterade våra tallar för att skapa det strandnära området Tylebäck.
En plats för att mötas och utbilda reservofficerare till försvaret, där avskildhet var en viktig del. Tält slogs upp för att skapa övernattningsplatser och under åren växte våra hus fram, ett efter ett för att även kunna rymma familjerna under tiden officerarna genomgick sin utbildning.
I dag har tallarna växt sig höga, de strilar solljuset och skapar ett lugn över det Tylebäck som i dag blivit en komplett hotell- och konferensanläggning. Gula Villan, som var första huset att byggas i vårt område, står kvar än i dag – fri att bokas för den som vill känna historiens vingslag. Arvet från tiden då de blivande officerarna tältade har vi tagit med oss och vårt vandrarhem och våra övriga stugor är ett viktigt komplement till vår moderna hotellanläggning. De påminner oss om vårt ursprung och det som var viktigt då är lika viktigt för oss i dag – att mötas, utbildas och vistas i en rofylld miljö.
Varmt välkommen att bo hos oss om du vill ta del av ett boende eller en konferensmiljö med rötterna från Landstormen, nära naturen och nära havet.
Grundades
Ägare: Försvarsutbildarna i Halland
Viktiga personer: Carl Steen – tack vare en ovanligt kall och regnig lägerkurs tog disponenten Carl Steen, vice ordförande i förbundet och den som grundade Getingeverken, beslutet att utveckla boendet kring Tylebäcks kursverksamhet. Ett beslut som gav de blivande officerarna ett varmare och bekvämare boende under sin utbildning. I dag kan du boka den lilla Steenstugan, som var den första stugan han lät bygga. Kontakta oss om du vill boka din vistelse här.
Ragnar Nilsson – Lantbrukskonsulenten vars namn vi valt att döpa platsen framför Lägerstugan till, även kallad för Gula Villan. Han var starke man i Försvarsförbundet i Halland under många år, från 1940-1971.