I Tylösand finns det mycket att uppleva, oavsett det är sommar, höst, vinter eller vår. Här delar vi med oss av våra favoriter att upptäcka i vårt närområde.
När ni besöker oss rekommenderar vi en promenad längs Prins Berstils stig, som går precis utanför vårt hotell. Den invigdes en strålande vårdag i maj 1998, av ingen mindre än prinsessan Lilian, som var gift med prins Bertil, Hertig av Halland 1912-1997. Det är en mycket populär stig under alla årstider inte minst för Halmstadborna med massor av fina smultronställen, och erbjuder både lummig grönska och saltstänk från havet. Stigen är totalt cirka 18 kilometer lång och sträcker sig från Tylösand till Halmstad, och är markerad med blåmålade stolpar var c:a hundrade meter.
En del av stigen leder er från vårt hotell till den berömda sandstranden, som sträcker sig hela 7 kilometer längs havet, omgiven av sanddyner och bevakad hela sommaren av Svenska Livräddningssällskapet. När vi blickar utåt ser vi Tylön en kort båttur bort. Denna ö är ett naturskyddsområde sedan 1927 eftersom den har ett mycket rikt fågelliv, främst ejdrar. Här finns en ståtlig fyr med tillhörande fyrvaktarbostad. Denna fyr var i drift mellan 1870 till 1968, och flera familjer har bott och arbetat här under åren. Ön har flera fornminnen, och mest känd är Tylaljungfrun, som är en fallosliknande sten. Denna sten sågs som en fruktbarhetssymbol, och många är de par som rott ut till ön för att få hjälp med kärlekslivet.
Nästa plats värt ett besök är Tjuvahålan, ett mycket populärt badställe för både turister och boende i närheten. Namnet kommer av att det i flera sekel förekom sjöröveri och smuggleri här, innan tullverket 1870 satte stopp för detta genom att hårdbevaka området. 1950 lade man ner verksamheten och tullverkets hus är nu semesterbostäder för deras personal med familjer. En stor händelse inträffade så sent som 2008. Två sportdykare stötte plötsligt på en knölval som var 4-5 meter lång, vilket är väldigt ovanligt i svenska vatten. Förmodligen var valen på jakt efter sill och hade helt enkelt kommit för nära stranden.
En liten bit bort från Tjuvahålan ligger Rhododendronparken. År 1933 beslöt fullmäktige i Halmstad att anordna ett arbetsläger för unga, arbetslösa män. Under tre månader fick de röja och dränera marken och planterade sedan mängder av rhododendronbuskar. Nu är det ett uppskattat utflyktsmål, särskilt under vår och sommar, när näktergal, lövsångare och gransångare stämmer upp med sina förföriskt vackra läten. Här kan man sitta och bara njuta, både av fågelsång, stillhet och dofter!
Ett stenkast från Rhododendronparken på en liten höjd med en vidsträckt utsikt ut över havet ligger Sankt Olofs Kapell. Ett träkapell med en fantastisk historia från Lidhults församling, och som uppfördes 1949-1950. Kyrkobyggnaden var från början en sockenkyrka i Lidhults församling och byggdes första gången 1721, men revs 1879 för att då ersättas av en ny kyrka av sten i Lidhult. Det allra mesta av gamla kyrkan, virke och inredning mm, auktionerades då bort, men återköptes eller återfanns i mitten av 1900-talet för att åter byggas upp i Tylösand under ledning av dåvarande landsantikvarien i Halland, Erik Salvén.